Themadag "Roestvast Staal"

Donderdag 14 april 2016

Locatie

Welding Solution Center
Gloxinialaan 2 6851 TG HUISSEN
Nederland
Certilas Nederland BV

Op 14 april 2016 vond voor de 2e keer de themadag `Roestvast Staal` plaats in het "Welding Solution Center" te Huissen. Het Welding Solution Center biedt uitsluitend plaats aan de meest hoogwaardige en innovatieve lasoplossingen die de markt momenteel te bieden heeft. Graag nodigen wij u uit voor deze middag!

De themadag richtte zich op lastechnici en andere betrokkenen bij het lassen van roestvaststalen constructies en leidingsystemen in sectoren als de (petro-)chemie, de on- en offshore en de proces-industrie. De enorme variatie in omstandigheden in onze technologische maatschappij maakt dat er door de jaren heen veel roestvaste staalsoorten zijn ontwikkeld, elk met hun specifieke voor- en nadelen. Het is aan de gebruiker/constructeur de roestvaste staalsoort te kiezen die het meest geschikt is voor zijn toepassing.  

Henk van Zijl van Dutch Welding, lasexpert, metaalkundige, consultant en docent aan de NIL-opleiding voor IWE en IWT ging tijdens het seminar in op de laatste ontwikkelingen bij het construeren en lassen van verschillende soorten corrosievaste en hittevaste staalsoorten, corrosieproblemen, warmte-behandelingen en wat het maken van een goede lasverbinding zoal inhoudt.

Aansluitend aan het seminar werd een bezoek gebracht aan het Welding Solution Center, waarbij diverse specialisten de laatste technische inzichten en de vertaalslag naar de praktijk presenteerde. Specialisten en gebruikers konden hier ruimschoots met elkaar in gesprek komen over de laatste ontwikkelingen rondom het verwerken en lassen van de verschillende materiaalsoorten, waarbij de volgende zaken gepresenteerd werden:

- Massieve draad pulserend lassen en GTAW spot lassen op zeer dunne plaat
- MIG-soldeerlassen RVS plaat met CuAl5Ni2 koperlegering met 120 cm/min
- Lassen in virtuele 3D-omgeving
- Puntlassen van RVS met condensatorontlading
- Spruitstuk van gietijzer lassen
- Stalen as opspuiten met RVS coating
- RVS cladden middels plasmalassen
- RVS gevulde draad lassen in verschillende posities
- Invloed van verschillende beschermgassen
- RVS-pijp voorverwarmen met inductie- versus weerstandverwarming
- Frezen van semi narrow gab lasnaad in stalen buis van 80 mm dik
- MIG WiseRoot+ doorlassing in roestvast staal
- Cladden door middel van electroslak lassen

Deze themadag werd georganiseerd door Certilas Nederland bv en haar exposanten.